Baby's, peuters en kleuters

Wij krijgen vaak vragen. Over opvoeding, zorg en onderwijs. Robin heeft de meest voorkomende vragen voor jou geselecteerd.

Veelgestelde vragen

Hoe ontwikkelt mijn baby een goed slaappatroon?
Eén van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je dingen doen die het voor je baby makkelijk maken om in te slapen en een goed slaappatroon te ontwikkelen. Elke baby wordt ’s nachts een paar keer wakker. Belangrijk is dan ook dat je baby leert om zelf weer in slaap te vallen als dat gebeurt. In de eerste drie maanden heeft je baby een onregelmatig slaappatroon met veel korte slaapjes, verdeeld over de dag en de nacht. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben vaker behoefte aan voeding dan baby’s met flesvoeding en worden vaak om de twee uur wakker. Tussen de drie en zes maanden ontwikkelt je baby meer regelmaat in het slaappatroon. Hij/zij slaapt langer en blijft tussendoor langer wakker. De slaap is dieper en je baby is moeilijker wakker te maken. Wanneer je baby ouder dan 6 maanden is, is hij/zij meestal drie tot vier uur wakker gedurende de dag. Rond de 9 maanden proberen ze zelfs als ze moe zijn wakker te blijven. Nieuwe dingen leren, zoals gaan kruipen, kan effect hebben op het slaapritme.

-Zorg dat de babykamer een prettige slaapplek is: goed geventileerd, met een constante temperatuur en rookvrij. Maak de wieg ‘kort’ op en leg je baby met de voetjes vlak bij de onderkant van de wieg, zodat hij/zij zich niet onder het beddengoed kan wriemelen.

-Werk aan een regelmatig slaappatroon, zoals slapen - wakker zijn - gevoed worden - spelen - slapen enz. Probeer te voorkomen dat je baby in slaap valt vlak voor de voedingstijd of als de luier nog verschoond moet worden. Als je eenmaal een ritme hebt ontwikkeld, houd dan die regelmaat vast en vermijd dat vaste slaaptijden worden verstoord.

-Ontwikkel een vast ritueel voor het slapen gaan. Doe vooraf rustige dingen die weinig prikkels geven. Leg je baby in de wieg, doe het licht uit en praat op zachte toon. Zeg welterusten en ga de kamer uit voordat je baby in slaap valt. Als je eenmaal een bepaald ritueel hebt, doe het dan elke avond op dezelfde manier.

-Leg je baby wakker in bed. Het is belangrijk dat hij/zij leert in slaap te vallen zonder jouw hulp. Als je baby in slaap valt tijdens het voeden, stop dan met de voeding en leg hem/haar zonder wakker te maken in bed. Probeer de volgende keer voeding en in slaap vallen te scheiden door bijvoorbeeld eerder te voeden.

-Wacht en luister als je baby wakker wordt. Meteen gaan kijken kan je baby eerder wakker maken in plaats van dat hij/zij weer tot rust komt. Probeer wel te reageren voordat je baby overstuur raakt.

-Na drie tot zes maanden is het normaal gesproken niet langer nodig je baby ’s nachts te voeden. Je kunt nu besluiten om hier mee te stoppen. De eerste maanden heeft je baby misschien hulp nodig om hieraan te wennen en zal ’s nachts wakker worden. Het kan kalmerend zijn om hem/haar zachtjes te strelen of op het ruggetje te kloppen. Zuigen op een fopspeen kan je baby ook helpen om tot rust te komen.
Hoe ga ik om met de eenkennigheid van mijn baby?
De meeste baby’s hebben een fase waarbij ze angstig en terughoudend reageren op onbekende mensen. Ze willen niet meer zomaar van hun ouders gescheiden worden. Dit noemen we ‘scheidingsangst’. Je kindje kan zich uiten door huilen, schreeuwen of zich aan je vastklampen. Het is normaal gedrag dat past bij de sociale ontwikkeling en verdwijnt vaak weer rond de tweede verjaardag.

Baby’s/jonge kinderen die naar de crèche gaan zijn er aan gewend dat hun ouders komen en gaan en dat ze door meerdere volwassenen verzorgd worden. Zij vertonen vaak minder scheidingsangst.

-Besteed tijd en aandacht aan je kindje. Kinderen kunnen beter omgaan met nieuwe uitdagingen als ze veel warme, zorgzame en plezierige ervaringen met hun ouders hebben.

-Beperk het aantal scheidingen. Als je thuis bent, blijf dan zoveel mogelijk bij je kindje in de buurt tijdens dagelijkse activiteiten. Praat tegen je kindje, zodat hij/zij weet dat je er bent. Probeer niet ongemerkt de kamer uit te glippen.

-Laat je familie en vrienden weten dat je kindje in deze fase zit. Stel voor dat ze het contact langzaam opbouwen door te lachen, te praten of speelgoed aan te bieden. Dwing je kind niet om door iemand vastgehouden te worden. Dit kan de situatie verergeren.

-Geef je kindje de tijd om aan anderen te wennen. Laat hem/haar bij jou in de buurt blijven. Neem vertrouwde spulletjes mee naar vreemde plaatsen, zoals een dekentje of een knuffel.

-Blijf rustig als je kindje overstuur is. Hij/zij heeft dan juist behoefte aan zelfverzekerde ouders. Door kalm met hem/haar om te gaan laat je voelen dat de situatie veilig is.
Wat kan ik doen als mijn baby huilt?
Reageren op een huilende baby (nadat aan alle directe behoeften is voldaan)
-Neem de baby in je armen, ga in een gemakkelijke stoel zitten en kijk naar de baby. Houdt hem rustig vast zonder de baby te bewegen.
-Probeer je te ontspannen. Wees je bewust van je ademhaling.
-Praat tegen je baby. Zeg wat je voor hem/haar voelt. Probeer te bedenken wat de oorzaak van het huilen zou kunnen zijn en deel die gedachten met je baby. Bijvoorbeeld: ‘heb je een moeilijk dagje? Misschien zijn we vandaag te druk geweest.’
Wees je bewust van eigen emoties. Probeer niet je eigen tranen tegen te houden als je die voelt opkomen.
-Houd je baby liefdevol in je armen tot hij vanzelf ophoudt met huilen.

Hoe krijg je een tevreden baby
-Besteed aandacht en tijd aan je baby als hij rustig is.Als je baby wakker en rustig is, zoek dan oogcontact terwijl je zachtjes tegen hem praat, aait, wiegt, draagt, met hem speelt, hem knuffelt of met hem rondloopt. Je kunt ook muziek opzetten en met hem dansen. Dit is zowel voor jou als de baby genieten.
-Geef je baby iets te doen.Als je baby wakker en rustig is, geef hem dan iets om naar te kijken of om aan te
raken. Plaats een speelgoedje of ander interessant voorwerp, zoals een mobile of rammelaar op 20 of 30 centimeter voor hem. Laat je baby regelmatig van positie veranderen en geef hem nieuwe dingen om naar te kijken of te doen. Baby’s kijken graag naar dingen met duidelijke kleuren en contrasten.
-Je baby dragen.Het werd al bij de eerste tip van deze reeks aangegeven, draag je baby. Als hij wakker en rustig is, is het voor beiden leuk en fijn om zulk direct contact te hebben. Als je zelf iets te doen hebt, kan het handig zijn om een draagzak te gebruiken.
-Zorg dat je tijd voor jezelf neemt.
Als moeder wil je er altijd zijn voor je kindje en vergeet je weleens tijd voor jezelf te
nemen. Sommige moeders voelen zich schuldig als ze dit doen. Het is echter belangrijk dat je ook tijd voor jezelf neemt. Voor de sociale ontwikkeling van het kind is het belangrijk dat het ook tijd doorbrengt met andere mensen wat op deze manier
mooi gecombineerd kan worden.
-Lees voor. Voorlezen is een geweldige manier om een band te krijgen en stimuleert ook nog
eens de taalontwikkeling. Een aanrader zijn grote boeken met dikke pagina's, die eenvoudige, grote illustraties bevatten.

Stel je vraag aan Robin

Over Robin

Robin van Beijsterveldt is afgestudeerd aan de Hoge school van Amsterdam.
Robin heeft de opleiding HBO Pedagogiek gevolgd en liep haar derdejaars stage bij Het Opvoedcafe.
Verder heeft zij de training Triple p niveau 4 met succes weten te behalen. Kortom als het over opvoeding gaat stel je vraag aan Robin! 

Mail Robin >